Studijska poseta REYN Bugarske – REYN Srbiji

Studijska poseta REYN bugarske REYN Srbiji u periodu od 17-19. novembra 2019. podrazumevala je posetu predškolskoj ustanovi “Đurđevdan”, održavanje okruglog stola, poseta Biblioteci igračaka “Ćhelimate” u prostorijama OKZ “Romanipen”, kao i razmenu iskustva sa Asocijacijom Pedagoških Asistenata Srbije.

Uokviru studijske posete Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta REYN Bugarska, u Kragujevcu je organizovan okrugli sto pod nazivom “Lokalne politike u oblasti obrazovanja i socijalne inkluzije Roma – iskustva i primeri dobrih obrazovnih praksi i međusektorske saradnje u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece”. 

U okviru Međunarodne REYN mreže na teritoriji Evrope, deluje deset nacionalnih mreža, koje zahvaljujući primeni najnovijih saznanja u oblasti ranog razvoja, svojim aktivnostima doprinose boljem i pravičnijem položaju romske dece. Zalažemo se da sva deca imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom vaspitanju i obrazovanju i želja je da se doprinese stvaranju stimulativnog okruženja u kojem će romska deca moći u potpunosti da razviju svoje kapacitete i postanu ravnopravni članovi zajednice.

Cilj ovog susreta je, prema rečima nacionalnih koordinatora REYN Bugarske i Srbije, Ivana Ivanova i Božidara Nikolića, razmena iskustava i upoznavanje gostiju iz Bugarske sa kragujevačkim modelom intersektorske saradnje i uključivanja lokalnih institucija na polju socijalne inkluzije Roma. 

U okviru studijske posete bilo je reči o primerim dobre prakse u Bugarskoj i Srbiji, izazovima u radu, postojećim mehanizmima i servisima podrške u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece.

http://www.infokg.rs/info/razmena-iskustava-clanova-reyn-mreze-bugarske-i-srbije-u-obrazovanju-romske-dece.html

This entry was posted in Aktivnost, Bez Kategorije, Novosti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.